Pengalaman Pertama temu duga SPA untuk Penolong Pegawai Tadbir N27

Salam
pada 2 mei 2013 mirul dapat surat panggilan temu duga untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 . mulanya memang happy sebab mirul memang nak jawatan ni sebab mirul pernah dapat panggilan untuk penguatkuasa imegresen . mirul x pergi sebab sah mirul tak lepas kerana rabun . redha . tapi smlm mirul mmg excited nak pegi.

mirul nye kul 3pm di Menara Ansar JB . sampai je , ada seorang staff tu dah tunggu kat depan kaunter betulkan semua sijil kita . susun ikut car SPA . Jadi sila bawa semua ic , surat beranak , sijil spm , sijil berhenti sekolah , sijil diploma dan sijil lain . ikut dalam surat tu .

tak ramai interview petang smlm . jadi mirul tunggu dalam 50  min mirul di panggil . semua orang berbeza cara di soal . ini apa terjadi kat mirul

knock knock

mirul : assalammualaikum
pegawai : wasalam . sila berikan fail anda dan duduk

selepas duduk

pegawai : sila ceritakan biodata anda
mirul : bla bla sampai di puas hati . sampai hal adik beradik
pegawai : anda masih belajar ?
mirul : ye saya . tahun akhir . tapi saya boleh buat epjj
pegawai : awak ada study tak sebelum hadir ke interview ?
mirul : ye saya . jawatan ini ialah bla bla
pegawai : kalau begitu . surat rasmi dan sulit masuk dalam fail mana ?
mirul : krik krik
pegawai : kalau 3 kali datang lambat apa tindakan
mirul : saya beri surat amaran
pegawai : tapi itu 3 kali
mirul : mula surat amaran pertama , kedua dan akhirnya surat perletakan jawatan
pegawai : itu sudah tatatertib
mirul : krik krik
pegawai : baiklah , erm , awak ada potensi . karakter semua ok . cuma saya risau bolehkah awak handle orang usia ayah awak
mirul : saya cuba encik , saya guna MARS model .
pegawai : ye . saya tahu tapi boleh ke. awak terlalu muda . banyakkan kemahiran dan info awak itu sahaja .

seterusnya mirul di beri panduan dan ada sedikit sesi QnA

mirul : jika kami fresh graduate tiada pengalaman , adakah wajar untuk tidak di terima serap dalam SPA ?
pegawai : boleh di serap . tetapi kami banyak menerima laporan . anda pegawai tetapi anda tidak tahu cara kerja , buat surat dan akhirnya timbul konflik . di sarankan masuk syarikat GLC dahulu dan baru serap sebab anda sudah tahu cara kerja . selalunya untuk PPT ini di ambil daripada PT ( pembantu tadbir ) dan melalui KPSL ( Kenaikan Pangkat Secara Lantikan ) . awak tahu tak ?
mirul : smile . jika kami ada diploma dan masuk kerajaan di bawah N17 iaitu SPM bagaimana hendak naik ke N27 ?
pegawai : depends kepada kekosongan ketika itu
mirul : apa perlu saya improve ?
pegawai : awak semua ok cuma tambahkan sikit pengetahuan tentang tatacara sebenar bekerja dan kemahiran untuk hadapi satff berusia kerana awak muda . saya risau akan hal tersebut kerana pekerja veteran sukar beri kerjasama dan akhirnya berlaku konfliks kelak

secara konklusi , memang seronok sesi interview ni . namun , sebagai fresh graduate perlu cari pengalaman bekerja dan banyak membaca hal kerajaan . kita terlalu teori tiada praktikal . jadi banyakkan ilmu . ada sahabat di soal hal lahad datu dan sebagainya . semua soalan berbeza . jadi banyakkan membaca . mirul akan kaji lebih hal kerajaan ini . kepada nak sertai semoga berjaya   semalam mak teman mirul and so bless . thanks mak . muah . jadi dptkan restu ibu bapa dan banyakkan baca serta membezakan kita ialah experience

untuk tips sila klik : tips untuk temuduga

untuk fakta dan info perihal Penolong Pegawai Tadbir N27 sila klik : fakta untuk calon temuduga penolong

60 ulasan:

  1. wah good luck,ya.ada jugak smlm kwn blogger lelaki,update ttg dia dpt iview utk post ni jugak,tapi iview kt putrajaya ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih . boleh kasi link beliau nak BW

      Padam
  2. salam..saya pun dapat interview PPTN27 tapi peringkat kedua
    mungkin tengah bulan 5 or awal bulan 6 ni...
    boleh x kongsi pengalam yg lain mcm mane soalan yg ditnyer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya akan tanya sahabat lain . tapi asasnya pasal jawatan ( cara kerja dan keadaan di tempat kerja ) dan dasar kerajaan

      Padam
  3. salam...saya baru dapat paggilan i/view bulan 6 t..bole bagi tips sikit :)1st time gak ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Saya akan cuba update entri utk tips interview ye

      Padam
  4. saya interview 27/5 ni.. ade geng x?.. hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun interview 27/5 nie dekat KL . Hehe . Cuak jugak kalau penemu duga tu tanya soalan yg pelik2 and tak dapat jawab . harap2 tak macam tu laa . Hehe .

      Padam
    2. mcm mana interview anda ? ok x ?

      Padam
  5. Sya interview smlm kt putrajaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok x ? smga bjaya . share experience anda . kasi link ye

      Padam
    2. Alhamdulillah ok,memandang kan mirul ckp pptn27 kna melaluiampmbantu tdbir sblum jd pen peg tdbir,sya ada pgalaman bekerja dgn lhdn sbg pmbntu tdbir

      Padam
    3. Coklat sedap, bg la tips..sy juga tmdga PPT kat putrjy..ramai xyg hdir tmdga?ap soalan yg u dapat

      Padam
    4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    5. Mula2 dia suh knalkan diri,pastu die tya apa ppt,tugas,apa itu protokol,suami keje ape,ataraa sume kja yg sya pnah kja,yg mna paling bes,tu je soklan die.harap dpt mmbntu

      Padam
  6. salam, saya nak tanya pengambilan untuk Pen.Pegawai Tadbir ni, fokus pada yang ada Diploma Pentadbiran & harta benda ke? awak diploma apa? Sebab saya muskil la, saya diploma bidang lain tapi dapat panggilan interview position ni .

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua boleh mohon . beza ialah karakter kita dan experience

      Padam
  7. Salam Mirul,

    Just to share with you and friends.
    I baru lepas temuduga jawatan PPTN27 ni pada 8 Mei lepas. So far so good,2 pengerusi yg interview i. Most of the question pasal isu semasa and tranfomasi kerajaan.Sometimes, soalan-soalan yg mereka beri not so technical. They are more to see our knowlegde on current situation. Ada yg datang tu siap print out list of Menteri-menteri. OMG! For me that is not necessary.Just be confident, jangan malu-malu or segan. Bila kita confident diaorang takkan tanya soalan macam tu. Be honest and positive on your opinion.Don't gagap!Tips i, banyakkan membaca especially newspaper. Knowlegde penting, pengalaman pun sama penting. It's true kalau kita ada degree sekalipun but interpersonal skill, communication skill out pun tak guna. Theory and practical must be balanced. One more, cara kita knock the door, greet the interviewer, the way we talk even cara kita duduk pun VERY important. For ladies, where u put your handbag pun they will count okay!Pakaian kena jaga, jangan selekeh sangat. Guys please kalau boleh pakai tie, ladies to be safe pakai baju kurung, rambut kena kemas etc. Trust me, first impression is very crucial. if you can impress them with your knowledge and confident insyaAllah anda akan diterima. Good luck to all!

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju . btw tq share experience . good luck ye

      Padam
  8. Dear Syazwani Mazlan,

    I lulusan perhotelan, i don't think it is necessary u kena grad in pentadbiran je. Anyway, they will look up for your work experiences juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe.. thank you durratul! I 1st interview SPA.. tu yang tanya pendapat.. btw, macamana interview awak?

      Padam
  9. salinan sijil semua xpayah buat cop pengesahan kan?
    i first time interview spa, so bnyak yg tak tau...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam amirul, thanks 4 the in4, saya da bekrja dlm gov selame 4 tahun kat putrajya, tapi ni 1st time intvw untuk gred 27. tq k 4 the tips, ramai x candidate dkt jb? sbb saye pon intvw dkt jb 4.6 ni. saje pilih jb sebb boleh balik kg sekali :) nak parking kat mane ek? bwh menara ansar byk parking x?

      chik det : setahu saya, sijil xperlu dibuat salinan, hanya sijil asal yang perlu dibawa, bagi salinan kad pengenalan, surat kelahiran dan lain-lain adalah lebih baik disahkan dengan cop salinan diakui sah.

      Padam
    2. farhana : salam . masa mirul hari tu utk post ni x ramai . dekat depan bank rakyat boleh parking , kat kotaraya atau kat plaza seni

      chik det : x yah cop . tapi pastikan semua sijil ada ,dan apa di perlukan di fotostat . hari tu mirul lupa nak fotostat sijil berhenti sek nasib baik bawak

      Padam
    3. tq, good luck and hope korang semua dimurahkan rezeki...amin

      Padam
  10. salam..
    thanks 4 ur sharing info..
    sy 2nd interview N27 nie pd 15.5 nie. so msh gak gugup walaupun skrg sy keje dgn gomen jwtn N17.

    Isu semasa ape yg akn di ty? boleh share x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tanye kawan-kawan ade yang kene defisit, rmk10, pru, fail meja, mpk , perolehan n macam2 la...
      dengar cerita intview 49 000 calon, calon yang nak 60 orang je, simpanan 100. ade bace kat forum pulak, kate nak 49 orang...xsure la betol ke x... kawan cite ni penemuduga yang bgtau. tapi raseye kekosongan ni disebabkan perjawatan & kenaikan n27 sedia ada ke n32 kot..

      Padam
    2. depends kepada panel . ada seperti apa cik farhana komen tapi kadang kala banyak hal dalaman . cam mirul dia tanya hal dalaman sebab mirul kata dah study padahal hanyan tahu surface je . banyakkan membaca hal terbaru

      Padam
    3. Hal dalaman tu contohnye mcmana mirul?
      Dahsat jugak isu semasa punya soalan ea.saya pun ptma kali inteview spa.

      Padam
  11. berapa lama masa yg dia ambil masa interview tu ?

    BalasPadam
  12. Kalau Penemubual Wanita ke atas Wanita , siaplah calon perempuan tu.. ada yg menangis beb.. Jom baca kisah temuduga i dan sedikit tips pada 16 Mei 2013 ..

    Mr.J mendapat info bahawa penemubual bilik adalah 2 orang wanita , jadi hati Mr.J sedikit lega kerana selalunya penemubual wanita lebih senang dan reaksi mereka lebih 'girang' jika menemubual calon lelaki , bukan apa dah lumrah dunia bak kata mat salleh 'Magnet' diantara lelaki dan wanita .

    Patutlah calon wanita kena soal kaw kaw .. isk isk..

    BalasPadam
  13. Thanks mirul...pglmn yg menarik..sya interview pd 17hb kat putrajaya....org pertama...penemuduga 2-2 pompuan...sy x pasti spa pilih sy by akademik or kpsl..bcoz..sy 2-2 mmg ada..alhamdulillah. ..semua berjln dgn baik..tips yg sy nk share...1st ..sijil2 sila kmas ikut pggln surat temuduga... (saya dh prepare 2 mggu sblm)..pilihan warna baju.bg pompuan..please jgn pkai cam g org kahwin..kasut bertutup..wana gelap..klu dh keja gomen..cam sy..pkai nametag k..ms no.sy d pggil..sy ketuk bilik n bg salam..lps tuh pengerusi tuh trus tulis sesuatu kt kertas n laptop..hehe..dipersilakn duduk..
    Soalan yg dia tya...latar belakang..(smbil dorg belek resume)..bidang tugas kerja sy sekarang...dia tya brp lama apply tuk jawatan ni..sy ckp dr 2002..n dia tya sy psl PKPA...mengenai pengurusan mesyuarat...alhamdulillah. ..sehari seblm interview sy mmg ada study benda ni...n sy jawab mcm buku tuh ada kt depan sy...penemuduga n pgerusi mengangguk dgr pnrgn sy..kmdn..dia tya soalan..perolehan kjaan..sy..bla.bla..n dia angguk2...tya tugas ppt..bla..bla..n tya fhm tak apa mksud mgendalikan urusan konsuler...sy bla..bla..sggup ke d hntar ke kedutaan luar negara..sy ckp sanggup puan...x kesian kat suami...sy jwb..sy tahu suami sy seorg yg memahami...n dia angguk..kmdn tya cuti..
    Ppt ada brp cuti..bla..bla..apabila sy blh jwb..penemuduga itu..tya saya...apa lagi yg sy nak tya awak ya...sy blurr..bl dia ckp dia x tau nk tya saya...sy amik peluang itu..n bercakap mgenai pglman sy bekerja n minat sgt tugas ni..jd xlah kosong bilik itu...kmdian dia ckp itu sj sesi temuduga sy arini...sy kuar dgn prsaan puas ati n syukur d permudhkan..xda soalan merepek cam nkra ke..blue ocean ker..dll..walaupun sy dh standby..hehe

    Tips nak share ms nak jwb soalan...actually...setiap calon..dorg mmg dh stand by soalan apa..if u x leh jwb..dia akan byk tya spya mereka menilai pgrtahuan kita sesuatu bidang..markah untuk pengetahuan ya..please jgn ckp x tau..cuba selagi boleh...pendekatan sy..sy lbh byk bercakap berbnding penemuduga n x bg peluang dia tya sy banyak2..hehehe...

    Sy dh cuba sehabis baik...yg len sy serahkan pd puan penemuduga n Allah s.w.t...kalau allah izinkan sy ini rezeki sy..alhamdulillah. ..kalu xde..jgn putus asa..kita cuba lg..sekurg2nya kita dh cuba buat yg terbaik...kan..hehehe

    Kpd semua calon..semoga berjaya!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. blh bgtau apa yg dimaksudkan dengan konsuler tu? berkaitan dengan rakyat di luar negara? dan kalu boleh diberikan contoh resume. tq

      Padam
    2. setahu saya, konsuler tu ialah berkhidmat di kedutaan malaysia luar negara
      EO memang ade peluang untuk berkhidmat di luar negara
      Elaun Khas akan diberikan berdasarkan negeri tempat bertugas
      dengan syarat2 yang ditetapkan oleh pihak JPA
      macam SKT 80% ke atas & pelbagai lagi.

      Padam
    3. ralat* negeri = suppose negara

      good luck utk semua :)

      Padam
    4. Em kalau tak tahu nak jawab nak cakap apa ea.kalau mmg masa tu tak ada baca lnsg mengenai soalan yg dtnya? Ada tak contoh format resume untuk spa nie.

      Padam
  14. salam saya bru interview td di ipoh. 1st smpai cuak tgk sume org mtured2.smpai je bg surt pnggln tmyduga n nnti ada staff akn cek sjil2 ftstat tu dan bg no gliran. dia akn bg list dan suruh susun sjil asal ikot list tu. elok je sudah susun terus no sy naik. sy ketok pintu 3x dan bg slm. sy ltk fail sjil asal dan frstat ats mja & duduk. ada 2 org llki dlm tu tp sorg je ckp. lucky la dia ckp dlm bm je. dia suruh pknlkn dri scra rngks.dn tnya pglmn kja .sy mmg rase sy xkn dpt sbb sy graduate dri dip tourism dn mmg xda pglmn kja pntdbirn. sy ckp sy hnya ada pglmn kja dlm hotel je . dia byk tnya ttg bidang plncongn cnth mnteri bru plncongn.dia tnya btol ke sy ckp ye sbb sy mmg stdy yg tu.dia rnya npa xmntk n17 sy ckp ada tp gagal sbb xmnepati syrat. dia tya lg npa xmntk nurse.sy ckp xdtrima jgk sbb xkredit mate. dia ckp npa xmnta swasta. kdg2 sy rsa org ni tnya xda kaitn pon dgn ppt. pastu dia tnya tugas ppt. blum smpt sy ckp byk dia tnya yg ln plk. ttg blnjawan. pastu dia ckp apa jnji sy klau sy dpt jwrn ni. itu jela yg dorg tnya. kdg2 asa xmncbar pon. haha tp prasaan gmuruh ru buat kita jwb mrpu. apa pon sy rsa sy tak akn dtrima sbb xsa pglmn pon dlm pntdbirn. tp sy try ambik pglmn.ni 1st interview. sy mntk bln 2 aritu trus dpt. rsa bngga jgk walau myb xdpt. apa pin gudluck sume. yg pntg jgn gmuruh sgt. dia akn byk mntk pndpt kita.:)

    BalasPadam
  15. tq semua kerana share experience dan info . sentiasa membantu sesama kita . kalau sesiapa berjaya kasi tau ye kelak pada 29 hb 7 .

    BalasPadam
  16. Baru lepas interview kat menara ansar jb, jadi orang 1st. Berdebar memang ada... apepun tawakal dengan keputusan nanti. untuk yang lain cayok2!!!
    so nak share soalan interview n tips kat kawan2 lain
    soalan interview :

    1- perkenalkan diri
    2- skop tugas PPT
    3- describe about gov. subsidy (english)
    4- soalan menyelesaikan masalah (bad customer service)
    5- sanggup ditempatkan di sabah/sarawak?
    7- tugas sekarang?
    6- 90% soalan berkaitan tugas (kewangan)
    (perolehan, pembelian terus, sebutharga, sewaan,bajet
    sistem perakaunan mikro)
    * bagi soalan no 6- interviewer tanya berdasarkan pengalaman kerja & resume, jadi resume amat penting kerana resume mewakili diri kita.

    Tips : 1.pastikan resume padu & jitu & pastikan kita mampu huraikan tugas2 kita dengan baik dan jelas, maksudnya bukan hanya sekadar di tulis di resume.

    2. Pastikan sijil berhenti sekolah SPM disertakan,sebab ada yang keliru & tak sertakan.

    Akhir sekali, doa je la banyak2 & redha dengan keputusan :) Gud luck !

    BalasPadam
  17. bila agaknya kptsn temuduga tu kluar ek? ada info tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hri tu lps abis intvw pnemuduga bgtau 29/7 jgn lpe cek result.. so dalm tempoh sebuln lebih lgi result keluar.gud luck :)

      Padam
  18. mirul,msa teview ade komputer dpn penemuduga kn,untuk ape komp tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk kunci masuk mrkh calon. sebb mrkh calon key in dalm sistem.

      Padam
    2. oook,die ada key in detail kite skali x

      Padam
  19. Dpt jd calon simpanan jer..terus bhenti mengharap..fokus keje lama sudai..ada rezeki ada la.

    BalasPadam
  20. Wah! Tahniah dapat Calon Simpanan. sebenarnya awak berjaya dala temuduga itu. Awak adalah dalam kalangan 1000 orang terpilih sebagai calon simpanan daripada 49 000 orang yang dipanggil temuduga.

    Calon Simpanan tiada had sah laku seperti sebelum ini sehingga setahun sahaja, tetapi sehingga di lantik ke jawatan tetap. Rujuk di sini http://sianggaring.blogspot.com/2013/08/calon-simpanan-penolong-pegawai-tadbir.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebelum intrview dh ada 1000 calon simpanan.maknanya sy dikalangan lebih 1000 la kn..xfhm sgt bab ni hehe

      Padam
  21. saya pn dapat calon simpanan.. Alhamdulillah.. semoga Allah murahkan rezeki saya dalam sektor awam ni,,,
    masa interview.. hanya seorang perempuan sahaja... di putrajaya 14.6 hari terakhir temuduga PPT n27..
    soalan basic biase la.. nama, tugasan, kenapa minat.. tp fully english.. dan 2 soalan lain 1. apa yang perlu ada di kaunter perkhidmatan 2. siapakah dato lee chong wei.. hihihi.. pelik,,, tp tu la soalannya...

    BalasPadam
  22. alhamdulillah saya juga dapat calon simpanan... tp masih xdengar lagi calon yg berjaya terus di lantik.. kebanyakan yg dengar adalah calon simpanan.

    BalasPadam
  23. Sy pun dpt calon simpanan pen pg tadbir N27 ni...dan satu lg pen peg pembangunan masyarakat S27..syukur sgt kpd Allah. Tggu je la yg mana satu..sy ambil je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pon simpanan juga.., harap2 la cepat diserapkan dlm jwtn nie.., terlalu mangharap... :) insyaallah

      Padam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

 
Alright reserved by kb|Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang membawa hukuman gantung sampai mati jika anda didapati bersalah.